Nem baj ha ocsmány, csak megbízható legyen

2021.03.25. 13:48

Kedves Nepperűző!

A tartós fagyokon kívül egész évben használt, 50-es, négyütemű, szerénytelenséggel roppant rosszindulattal sem vádolható robogómat (Kymco Agility) szeretném négyütemű 125-ösre lecserélni, elsősorban azért, hogy a kisfiamat munka előtt még el tudjam vinni vele a viszonylag közel lévő iskolába vagy éppen utána edzésre (nem kellene különösebben forgalmas helyen mennünk). B125-ös jogsival.

Miben érdemes gondolkodni - ha jól tudom smk-t nem lehet rendszámoztatni -, ha elsősorban az olcsó üzemeltetés lenne a szempont? Gondolok itt a megbízhatóságra, javíthatóságra, alkatrész árakra és ellátottságra. Fogyasztása ha 3 liter alatt marad, az már teljesen jó. Amik viszont - tisztán anyagi megfontolásból- csak az elvárási lista végén vannak: menetteljesítmények, kinézet. Bármilyen gyenge, bármilyen ocsmányság jó lesz nekem, már edzett vagyok ez ügyben. A vételár 300-400 ezer forint között lenne még elfogadható, nagyon maximum 500 ezer, de azt már csak erőltetett mosollyal fizetném ki. Nem igazán vagyok váltáskényszerben, van időm egy jót kivárni. Kiszemeltem csak nagyon távolról van, ami ráadásul árban ott kezdődik, ahol nekem a takaró végződik (Honda PCX), igazából bármi jó lehet, nincs érzelmi kötődésem egyikhez sem.

Előre is köszönöm a segítséget.

Zoli

Kedves Zoli!

Igazából ötvenest is lehet rendszámozni, ha megvannak hozzá a szükséges papírok - ha újként vetted, vagy te hoztad be külföldről, akkor akár meg is lehet neked, de itthon eddig csak egy olyan 50-es robogó jött velem szembe, amihez megvolt minden olyan szükséges irat, amivel rendszámozni lehet - és ha rendszámozod, és két személyre vizsgáztatod, akkor onnantól vihetsz vele utast. De mondom, ez a fehér holló esete.

Agility 125
Agility 125

Mivel nincs semmilyen zavaró kattanásod, és racionálisan keresel céleszközt, jó helyzetben vagy. Mivel Kymcoval már van tapasztalatod, egyfelől adja magát az Agility 125 vagy a People 125, ezek rendkívül strapabíró igáslovak, nem véletlen, hogy rengeteg futár használja ezeket a típusokat. A Kymco ellen egyetlen apróság szól, hogy bizonyos alkatrészeket elég nehéz újonnan beszerezni hozzájuk, ha nincsenek valahol készleten, rendkívül hosszú a szállítási idő.

Emiatt érdemes lehet körülnézed a Piaggio Liberty 125-ösök és a Gilera Runner 125-ösök között. Ezekben egyaránt megbízható, tartós és erős Piaggio blokk van, az alkatrészellátás pedig remek.

A kipufogós fele motororabbnak mutatja
A kipufogós fele motororabbnak mutatja

Ha nem ragaszkodsz a klasszikus robogóhoz, érdemes eljátszanod a Honda Innova 125 gondolatával: a körváltó megszokást igényel, én speciel utálom, de ennél tartósabb, megbízhatóbb és takarékosabb járművet egyszerűen nem tudok mondani, nem véletlenül jár ilyenekkel fél Ázsia.

Üdv: Nepperűző