Ingázó célszerszám, legfeljebb 350 ezerből

2022.01.19. 10:12

Üdv!
Motoros témában teljesen laikusként szeretnék segítséget kérni Öntől. Az év folyamán szeretnék vásárolni egy gépet, főleg agglomerációból történő ingázás céljából (2x20 km naponta). Eddig kizárólag autóval közlekedtem, motoros tapasztalataim annyiban kimerülnek, hogy évekkel ezelőtt mentem pár kört egy ősöreg Simsonnal. A lehetőségeket nézegetve legszimpatikusabb a B125 jogsi megszerzése, és valami nagyrobogó megvásárlása, de más megoldásra is nyitott vagyok.
Amit rólam tudni kell: 195cm, 100 kg, hosszú lábak. Amire használnám a gépet: tavasztól őszig csapadékmentes időben faluból városba főúton/mellékúton, költségcsökkentésként részben kiváltva az autót. Elvárásom annyi, hogy üzembiztos legyen a jármű, és tudjam vele tartani a forgalom ritmusát.
Ráfordítandó keret: 350.000 Ft körül vételárral, szervizzel, adminisztrációs költségekkel együtt.

Milyen típusokat javasolna?

Átíratáson és biztosításon felül milyen plusz költségekkel kell számolni ebben a kategóriában?

Válaszát előre is köszönöm,

Gábor

Kedves Gábor!

A te esetedben a B125-ös jogosítványt és a 125-ös robogókat ajánlom - egy tuning kétüteműnél sokkal takarékosabb, tisztább és kényelmesebb, miközben a használati értéke is jobb egy ilyennek. A 125-ösök tudják a stabil 90-es utazót, elvannak 3 literrel, a fenntartási költségeik pedig alapvetően barátiak, bár sokat számít, hogy mi a kiinduló állapot.

Kymco-Agility-125-04

Mivel mindennel együtt 350-et szánnál rá, kevés típus közül válogathatsz. Ennyiért főleg Kymco Agility 125-ből van választék, ami tartós, igazi igásló, de a komfortja szerény, az ülés kemény, illetve nagyon érdemes alaposan átnézni, mert erre tényleg igaz az, hogy amíg egy csepp olaj is van a karterben, addig megy. Utána viszont megáll, és a felújítása nem rentábilis, illetve a kopó-fogyó dolgokat leszámítva sokszor körülményes az alkatrészellátás. Tehát ha műszakilag feszes, akkor jó vétel, de a leharcolt darabokat kerülni kell.

Ha nagyobb testűre vágysz, akkor a Malaguti Madison 125 jó választás: műszakilag egy Piaggio, tehát könnyen és olcsón fenntartható, minden alkatrész van hozzá, a nagyobb kereskedők polcról szolgálnak ki a motorikus elemekkel, illetve elég gyakori ahhoz, hogy bontóból találj hozzá például idomot vagy lámpát, ha egy esés után kell gatyába ráznod.

A legjobb, ha keresel egy gyakori Piaggio típust, Libertyt, vagy ami szembe jön, és lecsapsz rá. A léghűtéses Leader blokk erős, tartós és egyszerű, illetve a Piaggio típusokhoz minden van, gyári és utángyártott alkatrészek tucatjai közül válogathatsz, mindenféle árban és minőségben.

Arra viszont figyelj, hogy ezen a szinten minden azon múlik, hogy milyen állapotú robogót veszel, ha sikerül egy jót kifognod, akkor imádni fogod, ha viszont ha rád melegítenek egy gatyára hajtott, csak látszatra kipofozott példányt, akkor arra aránytalanul sokat fogsz költeni, és megutálod a műfajt. Ha a kínálat aljából válogatsz, akkor ez a kockázat mindig benne van a pakliban.

Üdv,

Zombi