A2-es jogsihoz valami sportosat

2022.05.23. 11:53

Tisztelt Nepperűző!

Nem tudom jó helyre írok-e, de a segítséged szeretném kérni. Már egy tucat cikket átnéztem, elolvastam, elemeztem és még mindig nem tudom mi lenne a tökéletes választás.

Most csinálom az A2-es jogosítványt, és a tervek szerint utána szeretnék beruházni egy motorra is. 167 cm magas vagyok és 60 kg, szóval nem utolsó szempont, ha leérne a lábam. Stílusra és formatervezés ügyileg a sportosabb, idomos motorok tetszenek, talán még a naked is szóba jöhet, de nem az lenne az első szempont.

Eddig a Yamaha YZF-R125-öst néztem, viszont ezzel a probléma, hogy nem tudnám kimaxolni az A2-es kategóriát.

Tetszenek a Kawasaki Ninja 250-ek is, valamint a 300-asok, de az árak nagyok emelkednek fel, és a keretem max. 1 millió lehet.

Ezeken kívül szóba jöhetnek a Honda CBR250-esek és a Suzuki GS500F is.

De bármilyen másik opciót is szívesen meghallgatok.

Köszönöm.

Üdvözlettel,

Gyoeszaa

Kedves Gyoeszaa!

Sajnos a használt motorok ára várhatóan tovább fog emelkedni (nem érkezik új motor, illetve a 2009-ben szinte nullára visszaesett eladásoknak most is isszuk a levét, hiszen hiányoznak a piacról a tíz év körüli motorok, plusz ide jön még a forint értéktelenedése), tehát érdemes keveset ülnöd a kérdésen. A CBR250-esekkel a legfőbb gond, hogy nem különösebben jó motor, egy felidomozott igásló, amiben nehéz megtalálni a sportosságot, és nem is különösebben megy jól.

suzuki-gs500f-01

Inkább akkor a Suzuki GS500F-et ajánlanám, azok még egymillió alatt vannak (pár éve még 500 ezerért dobták utánad), és nagyon tartós, kellemes motor. Jó a szélvédelme, a forma tiszta GSX-R, de alacsony embereknek is biztos róla a talajfogás, belefér az A2-es jogosítványba, és a két henger miatt komfortosabb, mint az egyhengeresek. Az üléspozíciója kimondottan utcai, tehát nem fáraszt úgy, mint egy rendes sportmotor, nem a csuklódat terheli a súlyod motorozás közben. Szerintem nagyon kellemes gép, nem csak kezdőknek. Versenypályán nem te leszel vele az isten, de utcára, túrázni, kitapasztalni, hogy mit szeretsz a motorozásban, arra mindenképpen alkalmas - és mondom még egyszer: megbízható típus, ha nem hanyagolták el, illetve te is ráköltöd, amit egy motorra kell, akkor nem kell aggódnod, hogy lerohad alattad.

Üdv:

Iván