A nyomkövető útnak indul

2014.11.04. 17:46

Amikor a Yamaha néhány héttel ezelőtt elkezdte szivárogtatni a megújuló R1-esről szóló anyagokat, akkor került a nyilvánosság elé az első fotó az FJ-09 néven emlegetett sport-túragépről is. Túlzottan sok részletet akkor még nem lehetett ismerni róla, az azonban már szinte biztos volt, hogy azt is a milánói EICMA szalonon mutatják be.

Ez pedig így is történt, igaz, az R1 kicsit elterelte a figyelmet erről az újdonságról – talán érthető módon. Mivel lényegében az MT-09-es meztelen gép túraváltozatáról van szó, így az európai piacon nem FJ-ként, hanem MT-09 Tracer (nyomozó, nyomkövető) néven kerül be a Yamaha kínálatába a motor. Az elnevezés pedig technikai információkat is sugall.

A 847 köbcentis háromhengeres változatlanul 115 lóerőt tud, valamint 87 newtonméteres forgatónyomatékot. Súlyban persze van különbség a csupasz motor és a túrakivitel között: míg a sima MT-09 teletankolva sem éri el a 190 kilogrammot, addig a Tracer menetkészen már 210-et nyom. A benzintank 18 literes, ez négyliteres növekedést jelent, ez a gyáriak szerint 290 kilométer körüli hatótávot biztosít.

A túrázók számára a kényelmet és a biztonságot jelentheti a blokkolás- és kipörgésgátló, a ride-by-wire gázmarkolat, valamint a különböző menetprogramok is. Emellett középállvány, 12 voltos aljzat és túradobozok is segítenek abban, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés egy hosszabb túra során sem.

Az MT-09 Tracer jövő márciusban, az R1-essel egyszerre kerülhet a kereskedésekbe. Hazai ára egyelőre nem ismert, de az MT-09-esek jelenleg 2,9 és 3,2 millió forint közötti áron kaphatóak regisztrációs adóval együtt. Minden bizonnyal a túragép ennél valamivel drágább lesz majd.