Napvilágra került a KTM titkos Moto2 versenygépe

2016.02.02. 15:56

A KTM rendesen meglepte a MotoGP világát, amikor bejelentették, hogy elkészült a WP Suspensionnel közösen épített Moto2-es motorjuk. Az osztrák gyártó gépéről még a héten meg is születnek az első tapasztalatok, Almeríában fogják próbálgatni. Bámulatos, hogy ilyen szinten sikerült titokban tartaniuk a Moto2-es projektet. 

A KTM Moto2-es belépése meglepő, de nem teljesen váratlan fordulat: a Moto3-ban elért sikerek és a 2016-ot MotoGP-s indulás bejelentése után várható volt, hogy a gyorsasági világbajnokság összes kategóriájában ott akarnak lenni - pláne úgy, hogy Moto2-ben a KTM-hez tartozó WP az egyik legfontosabb futómű-beszállító. Illetve így teljes életutat tudnak kínálni a fiatal tehetségeknek a bemutatkozástól a királykategóriáig.

Ez a forgatókönyv zajlik most is az Ajo csapattal, akik a gyári Red Bull KTM-mel dolgoznak együtt a Moto3-ban, illetve akikkel 2015-ben Johann Zarco Moto2 világbajnok lett - az Ajo így a következő szezonban is az osztrákok partnere marad.

A Moto2 kezdeti éveinek nagyon jót tett az egyen Honda CBR600RR blokk, ám éppen emiatt a nagy gyártók nem is akarnak belebonyolódni ebbe az osztályba - az Aprilia például egy ideig tervezte a belépést, de érthető okok miatt inkább távol maradtak.

2019-ben viszont nagy változások jöhetnek, ugyanis akkor jár le a Honda szerződése a motorblokkok beszállítására, és a japán gyártó még nem jelezte, hogy érdekelné-e a folytatás, és már elindult a spekuláció, hogy mivel lehetne kiváltani a CBR600RR blokkot, illetve egy ilyen alapvető változtatás mennyire borítaná fel a mezőnyt.

Mindenesetre jelenleg a Moto2 az egyenmotor miatt a gyorsasági világbajnokság legköltséghatékonyabb osztálya, hiszen nem kell a blokk fejlesztésére költeni, ezért például olcsóbb, mint a Moto3.

"A Moto2 projekt nagy jelentőséggel bír számunkra. A növekedés zálogaként és hosszútávú befektetésként tekintünk rá" - mondta Stefan Pierer, a KTM vezérigazgatója. A nyilatkozatában kitért arra, hogy így lett teljes a gyorsasági ágban a programjuk, amit fiatal versenyzőknek kínálhatnak: a tehetségek először a Rookies Cupban tehetik próbára magukat, ahonnan bekerülhetnek a Moto3 csapatba, majd egyenes útjuk lehet a Moto2-n keresztül a MotoGP-ig.