Turbinás rettenetnek néz ki a Curtiss villanymotorja

2021.12.14. 08:10

Bizonyára sokan emlékeznek a Confederate Motorsra, amely gyártó nem éppen a szokványos és olcsó motorkerékpárjairól ismert. Jó pár éve már annak, hogy az újjászületés jegyében létrehozták a Curtiss márkát, belső égésről villanyra váltva. Azóta mutattak pár elég meredek tervet és koncepciót, idén év elején pedig e lkészült első modelljük, a turbinás rettenetnek kinéző, de valójában teljesen elektromos powercruiser, a The One.

Most el is kezdik a forgalmazást, jelenleg előrendeléseket vesznek fel. Ehhez a 87 ezer dolláros, azaz közel 30 millió forintos vételár közel harmadát kell előre befizetni, 30 ezer dollárért, vagyis 9,8 millió forintért lehet biztosítani, hogy miénk legyen az összesen háromszáz készülő példány egyike. Lehet egyébként játszadozni a Curtiss weblapjának konfigurátorával is, de a megrendelők a gyár szakembereivel pontosíthatják az egyedi részleteket, és szabhatják személyre a The One-t.

Ami a technikát illeti, az állítólag 217 lóerőre és 369 newtonméterre képes villanymotor teljesítményét visszafojtják 120 lóra és 199 Nm-re, ezt később szoftveresen könnyedén fel lehet pumpálni. Egy töltéssel országúton nagyjából 110, míg városban közel 200 kilométert tud megtenni, nyilván használattól függően, míg a teljes töltöttség 80 százalékát két óra alatt éri el.

Az előrendelési folyamat tehát már nyitott, de maga a gyártás csak a jövő év végén indul be.