Keményen beleszállt az Energicába a MotoE éllovasa

2022.08.19. 12:18

Éles kritikát fogalmazott meg a MotoE jelenlegi kizárólagos motorbeszállítójával, az olasz Energicával szemben a sorozat jelenlegi éllovasa, Dominique Aegerter. A svájci klasszis egyáltalán nem elégedett az olaszok ténykedésével, és konkretizálta is fenntartásait.

Fotó: MotoGP
Fotó: MotoGP

Az Energica számára egyébként sem kezdődött valami fényesen a MotoE-projekt: a 2019-ben frissen induló villanyos versenysorozat első szezonjának nyitánya előtt mind a tizennyolc motor odaveszett egy garázstűzben. Idővel aztán csak belejöttek, de Aegerter szerint nem kielégítő a fejlődés. A motoros arra panaszkodott, hogy bár az idei évre 15 kilóval könnyebb akkucsomagokat kaptak, a várakozásokkal ellentétben nem sikerült gyorsulni, sőt szinte minden pályán gyengébbek lettek a köridők.

Ezen kívül pedig az is zavarja, hogy ugyan elvileg teljesen egyforma technikával megy mindenki, és a futamok teljes egészére ki kellene tartani a teljesítménynek, tapasztalatai szerint az elmúlt néhány versenyen az utolsó körökre egyértelműen visszaesett motorjának gyorsulása, miközben egyik-másik riválisa sokkal jobb tempót tudott diktálni. Hozzátette még, hogy miközben a MotoGP-ben évről évre látványos a fejlődés, addig a MotoE-ben most is ugyanazt a vázat, ugyanazokat az idomokat és egyéb alkatrészeket látják viszont az Energica Ego Corsákon, mint az első idényben.

Az idei szezonból egyébként két versenyhétvége, azaz négy futam van hátra. Aegerter 158 ponttal áll az élen, mögötte a brazil Eric Granado a második 126,5 egységgel. A svájcinak már nem sokat kell kibírnia az Energicával, mivel a MotoE jövőre Ducatira vált, az új versenygépről is lehet tudni a legfontosabbakat.

Végül pár gondolat Dominique Aegerterről is. A gyorsasági-vébén 2006-ban láthattuk először, de a 2007-es volt az első teljes szezonja a 125-ösök mezőnyében – éppen akkor lett ott bajnok Talmácsi Gábor. A svájci versenyző 2010-ben került fel a Moto2-be, a királykategóriáig nem jutott el. A MotoE-ben tavalyelőtt harmadik, tavaly második helyen zárt, kiválóan kiadná a sormintát egy idei aranyérem. Párhuzamosan egyébként a Supersport-vébén is szerepel: tavaly világbajnok volt, és hat fordulóval a vége előtt idén is vezet, 12-ből 9-t nyerve.