A szinterbetét eszi a féktárcsát?

2008.11.04. 11:00

Szia Motordoki!

Egy 2002-es Honda VFR VTEC-em van, fékbetétcsere előtt állok. Első kérdés: szinter vagy sima hagyományos? A szinter tényleg eszi a tárcsát?

Második kérdés: márka. Tudom, ez nagyban egyén- és motorfüggő, de légy szíves, próbálj segíteni. Az általam kinézett márkák: AP Racing, Lucas, Ferodo.

Köszönettel:

Cseke Tivadar

Kedves Tivadar!

A szinterbetétek keményebb anyagúak, a hőterhelést jobban bírják, sportos használatra megfelelőbbek. A keménységükből adódik, hogy valóban jobban koptatják a tárcsát, ha teljesítményüket kihasználjuk. Normál közlekedésnél a tárcsakopás inkább a fékhatással arányos, mint a betét anyagával. Sportos közlekedésnél a szinterfémadalékokkal „dúsított” betétek a tárcsát jobban koptatják, de a fékhatás arányos a kopással. Jobban fog, jobban kopik a tárcsa. A hagyományos vagy organikus betétek eleve nem képesek akkora hőterhelésre, és nem tudnak akkora fékhatást előállítani melegen, mint a szinterbetétek, így a tárcsakopás is kisebb. Normál közlekedésnél azonban a különbség elhanyagolható.

A neves fékgyártók betétei mind megfelelőek, de típuson belül is vannak különböző összetételű betétek, ez nagyon egyéni ízlés kérdése, hogy a melegre jobban fogó vagy a hidegen is jól harapó betéteket kedveljük-e, zavar-e, ha kicsit zajos, illetve zavaró-e, ha összeporolja a felnit 100 km alatt...

Akármelyik felsorolt márkát választod, egyrészt nem fogsz mellé, másrészt pedig lehet, hogy esetleg egy másik fajta (típus vagy gyártó) betét neked jobban bejön...

Üdv.

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.