Sokat kell indítgatni

2009.01.22. 23:00

Üdv, doki!

Egy gyönyörű, 600 köbcentis Kawasaki ZZR tulajdonosa vagyok. Vasparipám 1999-es évjáratú, 24000 km-t futott, nagyon jó, majdnem tökéletesen működőképes, csak az a bajom vele, hogy 3-4-ik indításra ugrik be a motor nyáron, télen pedig megduplázódik ez a szám. Mitévő legyek? Nem nagyon értek hozzá, de sok utánaolvasás után a szelepek beállítására gondolok, viszont ez nem korai egy kicsit? Előre köszi a tanácsot.

Üdv:

Bozsák Attila

Kedves Attila!

Valóban lehet a nehezen indulás a nem megfelelő szelephézagtól, azonban én elsősorban nem erre gyanakodnék, hanem ellenőrizném a gyertyákat (gyertyaszín, mikor voltak cserélve), kitisztítanám a karburátorokat és ellenőrizném, hogy a gyári beállítások vannak-e a karbikon, nem próbált-e meg valaki esetleg "tuningolni" rajta.

Ha minden rendben, akkor jöhet a szelephézag-ellenőrzés és esetleg kompressziómérés, noha a motor valóban elég új, de történhetett bármi. Egy ilyen diagnosztika után biztos meglesz a nehezen indulás oka.

Szerintem beállítási baj lesz a karbi környékén.

Üdv.

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.