Honda vagy Yamaha, mit vegyek?

2013.03.21. 10:35

Tárgy: xjr 1300 vagy cb 1300?

Kedves Nepperűző!

Motorvétel előtt állok és nagyon sok a pro és a kontra mindkét kiszemelt motorral kapcsolatban. Ha a korai 2000-es évekről beszélünk, akkor szigorúan műszaki alapon melyik izommotort javaslod? 750-ről ülnék át négy év után. Viszonylag rendszeresen használnám ingázásra az agglomerációból. Előre is köszönöm!

Atibohoc

Szervusz,

ez egy jó kérdés, amire nem egyszerű választ adni. Mindkettő remek gép, stílusuk, kontúrjaik hasonlóak - korábban készült is összehasonlító tesztünk a két gépről. Az igazi különbség a motor hűtésében rejlik, az egyiknél folyadék, a másiknál a menetszél dolgozik.

Az, hogy kinek mi tetszik, egyéni és szubjektív dolog, nekem a léghűtés, de sok szempontból ez tekinthető az elmaradottabbnak. A napi normális használatban igazából tök mindegy, de nézd meg őket, bogarássz a részleteken.

A Hondából létezik félidomos kivitel, a Yamahából nem volt gyári, igaz, éppen a minap láttam egy egész jó állapotút hirdetni, amelyre egy elég drága, jó minőségű kiegészítő maszkot tettek fel – nagyon adta a nyolcvanas éveket.

Ha van lehetőséged, próbáld ki mindkettőt, döntsd el, melyik a kényelmesebb, melyik karaktere áll hozzád közelebb. Nyomaték bőven van bennük, egyiket sem fogod gyöngének érezni, mindkettő hangolása olyan, hogy már egészen alacsony fordulattól gazdálkodhatunk az erővel. Az utas számára kényelmesek, pakolni lehet, csomagtartókészletek léteznek hozzájuk.

Én szubjektív vagyok, de hát ember vagyok és nem műszer: az XJR1300 futóműve egy egész picit összeszedettebb volt, az apró részleteket is szebbnek, ügyesebben megmunkáltnak tartottam. Ez persze nem óriási különbség, éppen csak egy benyomás – ezeket viszont nem árt, ha te is megszerzed, mielőtt kifizeted valamelyiket. Egy biztos, csalódni egyikben sem fogsz, a Honda és a Yamaha is príma túrázó, kezelhető mindennapi motorkerékpár.

A nepperűző