Kis robogó nagy férfinak?

2013.04.15. 15:02

Kedves nepperűző!

Fővárosi közlekedéshez keresek 50-es robogót. Nagyjából megvan a kívánt típus, Yamaha Jogok 10 évesnél fiatalabb példányait nézegetem. Csak azt nem tudom megfelel-e az igényeimnek.

A kb. 10 km-re levő munkahelyemre ingázáshoz használnám, és helyenként a Hungária körúton kényszerülnék közlekedni.

A fejtörést az okozza, hogy 190 centi magas és kb. 110 kiló vagyok. Így nem tudom, hogy hosszú távon érdemes-e a Jog-ot választanom (méret, stabilitás, sebesség tartása).

Ami mindenképp fontos, hogy 50-es legyen, mert legálisan szeretném használni, valamint olyan 100-140 ezer forint körüli összeget szánok a vásárlásra. Vagy az 50-esek tényleg csak falura jók?

Segítségét előre is köszönöm, zsír a rovat.

Üdvözlettel,

Csaba

Kedves Csaba,

azt hiszem, a kép többet mond száz szónál: megkértük az index.hu techrovatánál dolgozó Hegyeshalmi Richárdot, hogy üljön fel Angélánk Yamaha Jog Apriójára.

Szép szál ember, 197 centi, vagyis ahol ő elfér, önnek sem lesz gond. Teoretikusan elég hely van neki, azonban még a Tucano Urbanótól is látszik, hogy a kormányt nem tudja rendesen elfordítani a térdeitől, vagyis nem igazán üzembiztos a vezetés. A kis kerék és a puha futómű sem támogatja a tömegedet, az pedig a jó vezethetőség alapja.

Lehet, hogy egy tágasabb, nagyobb kerekű robogó felelne meg, így elsőre a Piaggio Libertyt ajánlanám, legalább olyan kiforrott és megbízható, mint a Jog. Ha még azon sem érzi magát kényelmesen, marad az ötvenes enduró, igaz, azokra nem jellemző az fokozatmentes automataváltó.

A dinamika egy más kérdés: ne számítson tér-idő ugrásokra és óriási előzésekre. Ha figyelembe veszi a gép korlátait, el tud lavírozni a fővárosban – az autókkal azonban ne keljen versenyre a lámpánál, biztos, hogy ők győznek.

Üdvözlettel:

A nepperűző