Sportmotor után valami kényelmesebbet

2016.04.07. 13:23

Kedves Nepperűző!

Tanácsra lenne szükségem. Idén eladtam a 2003-as Yamaha YZF R6-os motoromat. A problémám annyi volt, hogy elég kényelmetlen volt hosszú távon, mivel rövidek voltak a karjaim, és ugye sportmotor. Helyette szeretnék venni valami hasonlót, de inkább a túrásabb vonalat céloznám meg. Szerettem az R6-ot, soha semmi problémám nem volt vele. Fontos lenne a megbízhatóság és a súly is. 175cm és 72kg vagyok, és lennének feltételek:

1. ABS legyen

2. Sporttúra motor idomokkal

3. Ha viszek valakit, ne legyen neki kínzás

4. Lehessen pakolni dobozokkal

Nézegettem a 2014 előtti VFR800-at, de félek a súlyától (majdnem 100kg-mal nehezebb az R6-nál). Ami még tetszik az a CB1000R, csak szerintem az utasnak kényelmetlen.

Válaszodat előre is köszönöm:

Gábor

Kedves Gábor!

Az R6-nál lehet, hogy csak egy kormányátalakító készletet kellett volna rendelned - igaz, azzal az utas kínzása és a dobozolás még nem lett volna megoldott. Kár, hogy nem írtál költségkeretet - ennek híján olyan másfél millióig gondolkodom, remélem nem lőttem nagyon mellé.

Spoiler: a végén úgyis arra hozom ki, hogy a VFR800 kell neked
Spoiler: a végén úgyis arra hozom ki, hogy a VFR800 kell neked

Az ABS eléggé leszűkíti a lehetőségeket, nagyjából két modell jöhet szóba. Az egyik a BMW K 1200 S, vagyis a régi, hosszmotoros széria. Rendkívül tartós darab, persze apróbb nyűgök előfordulnak, de megfelelő alkatrészforrással nem drágább a fenntartása, mint egy azonos korú japán motoré. A felépítése miatt egy technikatörténeti érdekesség, de sportosnak túlzás lenne nevezni - a sport-túra vonalból inkább a túrának felel meg, a sportosságot az LT kivitelhez képest kell érteni. És az tényleg nehéz.

A másik az általad is említett VFR800, ami ellen nem igazán tudok érveket felhozni - megbízható, szép, érdekes, és annyira nem vészes a súlya. A te alkatoddal egészen biztosan vezethető - ha a csutkakormány miatt mégsem annyira adja ki neked, még mindig elgondolkodhatsz a már említett kormányátalakító készleten.

Üdv:

Nepperűző