Jól hallottam, hogy nincs probléma a BMW R 1150 GS-sel?

2018.05.14. 17:00

Kedves Nepperűző!

Szeretném lecserélni a Bandit 600-asomat valami jobban pakolható túragépre. Szívemhez oly közel áll a BMW R 1150 GS, amik már legalább ugyan 70 000 km körül járnak, de ahogy hallottam (jól hallottam?) nincs sok probléma velük.

Ezen felül még gondolati szinten felvetődött egy VFR 800-as és egy DL 650-es is.

A problémám ott kezdődik, hogy elég nehéznek tűnik a BMW (75-80 kg vagyok és 25 éves), de sokat járok barátokkal/barátnőmmel túrázni a környező országokba, így tökéletes választásnak tűnhet a BMW (sátor, tartozékok, meg barátnőm ruhái sok helyet foglalnak).

Tudnál valami tippet adni nekem? Keretem 1,4 millió forint + az első karbantartás összege. A TDM formája sajnos nem tetszik, hiába esküsznek rá a haverok.

Üdvözlettel:

Péter

Kedves Péter!

A BMW-t két dolog miatt nem szoktam ajánlani. Az egyik, hogy arányaiban nagyon drága hibák jöhetnek elő rajta, másrészt fogalmatlanul, tehát megfelelő szerelő és alkatrészforrás nélkül elég szopó tud lenni. Viszont ha lelkileg BMW-s vagy, akkor egyik sem gond, mert idővel megtalálod a megfelelő kapcsolatokat, az odáig vezető utad pedig egy szent célt fog szolgálni, a BMW-sé válást.

BMW R 1150 GS Adventure 2005-ből
BMW R 1150 GS Adventure 2005-ből

Az R 1150 GS-ről itt összeszedtük, mire lehet számítani műszaki oldalról, ha ezzel együtt tudsz élni, akkor hajrá. Mert túrázni zseniális motor, jó a karaktere, megpakolva nem mászik szét a kezelhetősége, viszont arra figyelni kell, hogy az előírtnál ne pakolj többet a dobozokba, mert akkor eltörhet a konzol.

A linkelt hibalista hosszú, de valószínűleg nem fog minden előjönni, egyszerre pedig pláne, de ezekre érdemes készülni. A motor súlyától szerintem nem kell fosni, ha nem vagy full kezdő, nem vagy annyira béna, hogy rendelettel kéne eltiltani a motorozástól, és/vagy nincs valami súlyos szervi bajod, és ki tudsz bontani egy befőttet, akkor felesleges parázni attól, hogy egy nagy motor nehéz. Tologatni/emelgetni akarod, vagy menni vele? Az R 1150 GS fekvenyomáshoz nehéz, de menni vele nevetségesen könnyű.

Aztán ha mégis paráztatónak érzed a BMW-vel szóba jöhető problémákat, akkor a VFR-rel és a V-Strommal sem jársz rosszul.

Még valami: BMW-t igyekezz mindig az adott széria utolsó évjárataiból választani.

Üdv:

Nepperűző