Honda Varadero vagy BMW R 1150 GS?

2018.05.28. 15:53

Kedves Nepperűző!

Egy nagy túraendúrót szeretnék beújítani, mivel eléggé termetes vagyok (186 cm) és a kiszemelt típus a 2004-től gyártott, injektoros Varadero. A kényelméről és megbízhatóságáról már sokat olvastam. A kérdésem az lenne, hogy 65000-75000 km-es futásteljesítménnyel is vehető-e? Sokat bírnak-e ezek a motorok? Ezzel a km-állással ugyanis Németországban 2007-2008-as példányokat is találtam, amelyek nekem árban megfelelnének. Tudsz-e esetleg ezeknél jellemzően előforduló gondokról, amire oda kell figyelnem?

A másik jelölt a Bmw R 1150 GS lenne (hasonló futásteljesítménnyel), de miután minden fellelhetőt elolvastam a két típusról, az az érzésem, hogy a Hondával nagyobb biztonságban lennék. Javíts ki, ha rosszul érzem. :)

Segítséged előre is köszönöm!

Üdvözlet, Tomi

Kedves Tomi!

A Varaderonál a 65-75 ezer kilométer nem tétel, ha rendesen megkapta a karbantartásokat. Szerintem nem kell tőle félni, ezek 100 ezer kilométer fölött is motorok maradnak. Az R 1150 GS szintén tartós dolog, vannak rajta felmerülő problémák - írtunk is róla - de a kilométert mocskosul bírja. Ráadásul mind a kettő jól tartja az árát.

Varadero
Varadero

Varaderóból amúgy az injektorosat tartom igaz útnak, aki karburátorost venne, azt is inkább a befecskendezős felé terelném - kevesebbet fogyaszt, problémamentesebb, ráadásul az olajfogyasztásra is kevésbé hajlamos. A karbisoknak tudtommal még lágyabb volt a dugattyúgyűrűje (ami egyébként a tartósságnak tesz jót, csak ha elfogy miatta az olaj, akkor a tartósságnak is annyi).

BMW R 1150 GS Adventure 2005
BMW R 1150 GS Adventure 2005

Hogy a két típus közül melyiket választod, teljesen ízlés dolga: a Honda erősebb, a BMW-nek viszont jobb a futóműve, a GS kardános, ami nehézzé teszi, és van reakciója, a Vara láncos, tehát ápolni kell, de reakciómentes, és így tovább...

Ha nagyon nem tudsz dönteni, válaszd azt, amelyikhez több extra jár (dobozok, tankbőr, bukócső, fűthető markolat, stb...), vagy amelyikhez ismersz jó szerelőt. Ez utóbbi nagyon fontos, pláne a BMW-nél, ami japán motorokhoz szokott embereknek bonyolult tárgy, amit típusismeret és célszerszámok nélkül sokan csak elrontani tudnak.

Üdv:

NepperűzőHirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.