Lidl sisak: biztos nem a legjobb, de megéri

2017.03.07. 12:04

"Mindenki olyan sisakot válasszon, amennyit a feje ér." Mélyenszántó gondolat, jutalmaznám is a marketingest. De ne álljunk meg itt: ne vegyünk 130 km/h-nél többre képes motort. Sőt, a motorkerékpár balesetveszélyes. Maradjunk otthon, és hasaljunk a nappali közepén a földön.

Vannak műanyag sisakok, amiket nem érdemes megvenni, még nagyon olcsón sem. Más sisakot kell venni, ha MotoGP-t szeretnénk nyerni, meg másmilyet, ha a nagyon príma Babettánkkal akarunk elszaladni egy kenyérért.

Ezért ami egyik alkalmazásra nem jó, a másikra még lehet tökéletes. Gyalog is el lehet esni úgy, hogy megsérül a fejünk, ennek ellenére valahogy optimalizálni kell a védőfelszerelést, és nem csak költségoldalról. Most, hogy ezeket tisztáztuk, nézzük meg a Lidlben kapható legújabb, felnyitható elejű (flip-up) sisakot. Mert hiába a lesajnáló tekintet, néha vannak jó dolgok is a szupermarketekben. Csak tudni kell eldönteni, nem hatalmas gagyi-e a tuti vétel.

A sisak formára egészen divatos, egykezes nyitású, gumírozott matt fekete (sötétszürke?) festés van rajta, amiről nem tudjuk, hogy fog kinézni szezon után. Újként egészen megnyerő, noha mindig tartottam a fekete sisakoktól. A gyártó bizonyos OWIM GmbH Németországból, a típus pedig DS-Multix400, ahol a DS Delta-Sport rövidítése. Ha ráguglizunk, belebonyolódhatunk valami forgalmazó honlapjába, és mindenféle egyéb linkekbe, szóval maradjunk annyiban, hogy nem egy Shoei vagy Nolan. Ennek ellenére a termék még lehet jó.

Magyar használati útmutató, jótállási tájékoztató, szerviz címe - ne csodálkozzunk, a multik a fogyasztóvédelem célpontjában vannak, nem szabad hibázniuk. A sisak természetesen ECE 22.05-ös szabványú, különben kezünkbe sem vennénk, a racsnis kapcsán szépen, előírásszerűen varrva E-jelzés a megfelelő kóddal. Jobban szeretem, jobban megszoktam a dupla D csatos sisakokat, de elfogadom, ha valaki meg pont azt nem szereti. Kötelező, így a gyártás dátuma is benne van, ezt konkrétan 2017 januárjában gyártották.

A kezelési és felszerelési utasításokban már a sisakra, mint Lidl saját márkás (Crivit) termékre hivatkoznak, és nagyon részletesen leírják, mit hogyan lehet kiszerelni, kivenni, feltenni. Hivatkoznak az összes marketingmárkanévre, mint CoolMax, HeiQ, Pure Dynamic, textilfrissesség és egyebek. Korrekt, pluszpontot érdemel. Aki ezek alapján sem tudja kivenni az arcpárnát, vagy a belső, mosható bélést, magában keresse a hibát.

A bélés anyagának kialakítása erős közepes, számos légrés van szellőzésnek, azonban kívülről kicsit kevés a légbelépő, intenzív szellőzésről nem beszélhetünk. Maga az anyag minden marketingelnevezés ellenére nem a legjobb, de ebben amúgy is megoszlik a motorosok véleménye. Jobban szeretem a bőrszerű, antiallergén párnázást, egyesek szerint az jobban büdösödik és nehezebben takarítható, mint ez a műanyag jellegű szövet.

Az én fejemre jól passzol, de zajos, amin meglepődtem, mert a nyakamnál egészen jól tömít, felnyitás nélkül fel sem lehet venni, és elöl is van bogárháló-szerű zárás a nyitógomb körül. Azt gondoltam, a jó zárás miatt majd csendesebb lesz, mint az általában használt öreg sisakom, ami vagy ötéves, kicsit nagy is már. Adnak hozzá egy kicsit vastagabb arcpárnát, ezzel fejünkre szabhatjuk a sisakot, a nagy arcúaknak jó az, ami benne van. Van hozzá továbbá egy másik alsó gallér, alsó betétpárna, amit télinek neveznek, nekem ez annyira passzentos, hogy alig fér el a nyakam körül.

A tömege a sisakon 1650 +/- 50 grammnak van jelölve, a mérleg 1485 grammot mutatott, tehát könnyebb, mint írják. Ennek ellenére szubjektíve húzósnak érezni a tömegét, amiben nyilván szerepet játszik, hogy a felnyitható eleje elég nehéz, így amikor oldalra nézünk, van lendülete.

A felnyitható rész két kis fém zárral záródik, de a fém stift műanyagba van ágyazva, így azért nem túl bizalomgerjesztő. A nyitás egy ujjal középen történik, könnyen megy, nem zajos, nem nyikorog, a csapok pontosan illesztettek, az idő majd megmondja, mennyire tartós. Záráskor sem kell lecsapni, egész könnyen és egyszerre akad be a két zár.

A beépített napszemüveg a két végállásban bekattan, és csak a gomb megnyomásával nyitható, remélhetőleg ez így is marad, nem fog majd leesni, amikor nem akarjuk. Gondolná az ember, hogy majd városban leengedett napszemüveggel és felnyitott álrésszel elmotorozgatunk, de nem így van, mert a sisak súlyelosztása ilyenkor nagyon idegesítő, másrészt a nagyon vékony napszemüveget a szél mozgatja a szemünk előtt. A napszemüveg főként lecsukott, normál használatban lévő sisaknál működik jól, amikor a plexit is lehajtottuk.

A plexi átlagos vastagságú, a mechanikája jó, félállásban, vagy résnyire nyitva is megmarad, így kis szellőzést hagyva motorozhatunk vele. PinLock előkészítéses, és kapunk is egy betétet hozzá.

A sisak ára a Lidlben 17900 Ft, amire azt mondom, nagyon jó. Kiindulva a többi felnyitható elejű sisak árából, a normál ára valahol 30-40 ezer forint között lenne, az ötvenezres flip up sisakok már komolyabb kivitelűek, igényesebb anyagokkal. Az elmúlt tíz évben gombamód sokasodó sisakmárkák között dupla ennyiért is láttam sokkal rosszabbat, úgyhogy ez szerintem megéri. Vettem is egyet.