Magára zárta az ülést a lemerült akksi

2019.04.04. 09:48

Kedves doktor!

Egy olyan problémám van az Aprilia Atlantic 500-asommal, hogy lemerült a télen az aksi. Kint is állt, hideg is volt, a gyerekek pedig becsukták az ülés alatti rekeszt. Fel is tölteném, vennék is másikat, csak hát ugye ebben a típusban az akksi az ülés alatti tárolóban van, aminek elektromos a zárja, így nem lehet hozzáférni. Gondolom van valamilyen mód, de a fórumok böngészése nem hozott eredményt. Arra gondoltam, hogy keresnék egy pozitív pontot, (pl. egy izzó foglalatban?) ill. egy negatív pontot (pl. egy fém csavart vázon) és ide kötném a töltőt. Járható út ez? Esetleg valaki nem ismeri van-e valami titkos liffentyűt, ilyesmit?

Köszönettel: János

Kedves János!

Az Atlantic 500 ülés alatti tárolója bovdennel nyílik. Robbantott ábrák és a kezelési útmutató böngészése után még egy barátom motorján is leellenőriztük. Tehát valószínűleg a bovden szakadhatott el, vagy jobb esetben csak megnyúlt. Ha csak megnyúlt akkor annak ki kell nyílnia egy közepesen óvatos feszegetéssel. Amennyiben elszakadt, akkor pedig reménykedjünk, hogy a gyújtáskapcsoló közelében történt, ugyanis azt le lehet bontani, és kézzel meg lehet húzni a bovdent.

Az elektromosan nyitható ülés, és az onnan elérhető akkumulátor esete sem ismeretlen, a rendkívül átgondoltan tervezett Peugeot Looxornál találkoztunk ilyennel. Ott pajszerrel lett megoldva az ülésnyitás, ami nem okozott kárt szerencsére, de annál a motornál nem is számított volna. Az izzó foglalaton keresztüli töltés remek ötlet, ebben az esetben viszont rá kell adni a gyújtást és felkapcsolni a világítást (tehát zárni kell az áramkört). Nagyon fontos, hogy kis áramú töltőt - például csepptöltőt - használjunk. Sajnos egy teljesen tönkrement, zárlatos akksin így sem tudunk segíteni.

Üdv:

Sipos Gergely