Jawa vagy ETZ, mit vegyek?

2013.03.05. 10:19

Üdvözlöm kedves Nepperűző!

Szeretnék motort venni, egyszerűt, kétüteműt, bejárni munkába, mert törölték a reggeli buszjáratot a falunkból. Tudom, robogóval is jól járnék arra a 10 kilométerre, de motort szeretnék, meg az utak is nagyon rosszak mifelénk, szerintem nem jó ide a kis kerék. Kétüteműt szeretnék, amit a garázsban javíthatok, ha kell. ETZ250-re vagy JAWA350TS-re gondoltam.

Ön szerint melyik a praktikusabb?

Sándor

a hajdúsági olvasó

Sándor, üdvözlöm,

köszönöm, hogy tőlem kér tanácsot. Ha ugyanezt a kérdést a nyolcvanas években teszi föl, meg sem lepődöm, de így 2013-ban bizony elkerekedett a szemem. Azonban, ha ön ilyet szeretne, nincs más dolgom, mint végiggondolni.

A németek egyhengerese tekinthető sportosabbnak, modernebb konstrukció, mint a csehek kéthengeres léghűtésese.Az ETZ futóműve jobb, a tárcsaféke is praktikussá teszi – a Jawából nagyon kevés tárcsafékest hoztak Magyarországra, pedig volt nekik olyan – az akkori Csehszlovákiában már rég nem árulták dobbal, ide meg csak egyre hozták. Úgy látszik, ez volt a taktika, mert kint 105-ös Škoda is alig volt, és amit mi 120-asnak ismertünk, szinte mind 130-as volt a szomszédoknál. Valamiért ott még a vizet sem forralta...

Az ETZ további előnye, hogy gyárilag tulajdonképpen kész van, nem kell otthon gyújtást barkácsolni bele, mint a 350-esbe. Tapasztalataim szerint viszont a Jawa kényelmesebb, és normális használatban kevesebbet fogyaszt – a hangja is talán szebb, de ez ízlés kérdése. Mindkettőhöz van alkatrész (a Jawa 350-et máig gyártják!), de úgy tűnik, hogy az MZ-hez idehaza gazdagabb a kínálat.

A sok kis apróság és az itthoni kínálat viszont szép lassan az ETZ felé billenti a mérleget: szerintem ön is jobban jár vele. Azt azonban ne feledje, hogy mindkettőt kívánja a törődést, sőt, a jó állapotú példányok egyikből sem kaphatók fillérekért.

A jó kétütemű olaj nagyon fontos – manapság már nincs a kutakon keverék, így önnek kell megválasztania, mint önt a benzintartályba. Ne dőljön be a fullszintetikus versenyolajoknak, de a legolcsóbbal se próbálkozzon. A kellemes középminőségű olajból nem is kell olyan ”zsíros” keverék mint az egykori ajánlás, icipicivel alákalibrálhatunk, a füst sem lesz olyan kék, és nem lesz annyira gedvás a kipufogó, aminek lerakódásai ugye csúnyán le tudják fojtani a kétüteműeket.

Tisztelettel:

A Nepperűző