Kezdőmotor, amin nagyobb ember is jól érzi magát

2019.07.30. 11:31

Tisztelt Nepperűző!

A napokban elmentem megnézni több, az interneten említett tuti kezdőmotort is. Ninja 400, MT-07, Z400, MT-03, CB600, stb...

Ahogy a tárgy is sejteti, az átlagnál nagyobb méretekkel rendelkezem. 185 cm vagyok és mellé 110 kg. Ebből fakadóan, több motornál is azt éreztem, hogy eltűnik alattam és az üléspozíció is kellemetlen egy akár rövidebb túrára is, főként az éles térdszög miatt.

A jelentősen nagyobb testű sport és sporttúra, naked gépeken már jobban éreztem magam, de azokat erősnek érezném úgy, hogy releváns motoros tapasztalatom nincs.

Tudna ajánlani valami olyan típust, ami ehhez a mérethez megfelelő volna? Úgy gondolom, hogy túragép szegmensben kéne nézelődnöm, de azoknak a formaterve nem igazán az én világom.

Válaszát előre köszönöm!

Kedves Gergely!

Ha a túramotorok és a túraenduró nem játszanak nálad, akkor sincs nagy gond. A magasságod egyébként nem extrém, a Man TT egyik legjobb versenyzője, Ian Hutchinson például 190 centi, és elég jól elvan sportmotorokkal. A térdszög miatti panaszod tehát nem a magasságod miatt van, hanem inkább edzéshiány. Phil Crowe (szintén TT versenyző) például kemény diétázás után is 130 kiló, aztán ő is el tud motorozni egy versenynapon 400 kilométert 200 körüli átlagtempóval.

Tehát nem kell feltétlenül cruisert vagy túramotort venned, ha eleget motorozol, hozzá fogsz edződni a sportosabb üléshelyzethez, megedződik a törzsed, a combod, a térd körüli izmok, és szezon végén hirtelen azon veszed észre magad, hogy egész napos motorozás után sem spaklival kell lekaparni az ülésről.

A CBF600 szerintem kényelmes 180 centi felett is, létezik belőle félidomos és naked változat, a GSX650F szintén nem túl hegyes üléspozíciójú motor, és teljes idomzatnak köszönhetően pdig elég jól imitálja a sportmotorok megjelenését. Az FZ6-ból szintén van naked és félidomos (Fazer) kivitel, azok is az ajánlott kategóriába tartoznak - a Fazerről még használtteszt is volt nemrég.

Üdv:Nepperűző