Ne nőj fel, csapda!

Honda MSX125 - 2022.

2022.03.26. 07:00

Adatlap Honda MSX125 Grom (125 cm3)

  • Hengerűrtartalom: 125 cm3
  • Hengerszám: 1 hengeres, egyhengeres
  • Teljesítmény: 9.8 LE @ 7250 rpm
  • Nyomaték: 10.5 Nm @ 5500 rpm
  • Váltó: 5 seb. váltó
  • Tengelytáv: 1200 mm
  • Ülésmagasság: 761 mm
  • Tömeg: 103 kg
  • Tank: 6 l
  • 1 369 000 Ft

Gyerekként hajlamosak vagyunk azt gondolni, önálló felnőttként majd minden sokkal jobb lesz. Vágyakozva bámultuk a sokhengeres nagymotorokon parádézó helyi menőket, mintha az élet kiteljesedéséhez legalább száz lóerőre lenne szükség. Pedig soha nem lesz teljesebb életed annál, mint amikor még apád pénzét motoroztad el délutánonként a gimi után.

Előbb-utóbb utolér majd a felismerés, hogy a saját munkával megtermelt bevételből vásárolt többletlóerők mértéke általában fordítottan arányos a motorozásra fordítható idővel. Szerintem a gyerekkori motoros barátaim közül is sokan visszaülnének bármilyen pöcsköszörűre, ha újra annyit és annyian tudnánk motorozni, mint pelyhes szájú tinédzserként, bandába verődve. Mivel robogóktól kezdve a Simsonokon át a „huszonötös” sportmotorokig elég változatos járművekből állt össze a naplopó-géppark, ezért általában egyetlen szabályra lett felfűzve a városi csapásmérés: ötven (km/h), de az mindenhol!

Ezeket az aranyéveket tudja tökéletesen visszaidézni az MSX125, ismertebb nevén a Grom. De ha történetesen te nem keserítetted tinédzserként a helyi lakosok életét csapatosan elkövetett motoros garázdasággal, akkor is örömödet lelnéd ebben a tíz lóerős kis gyöszben. Akkor is, ha csak most ismerkedsz a motorozással, akkor is, ha már megkerülted a Földet kétszer. Már ha egyáltalán eszedbe jutna kipróbálni.

Az első MSX 2013-as debütálásakor én annyira rá voltam gyógyulva a témára, hogy elmentem a helyi márkakereskedés tesztnapjára. Ahol konkrétan hülyének néztek, mikor közöltem, hogy a csupa nagymotorból álló tesztflottából én azt a sárga kis pattanást akarom kipróbálni. Sikerült is félig hanyatt esni vele, de viszonylag olcsón megúsztam a mutatványt egy dagadt bokával meg egy új rendszámtábla-világítással. A sors fintora, hogy néhány évvel később ugyanez a motor került a legjobb barátomhoz, Kriszhez. Gyaníthatóan neki volt közülünk anno a legvastagabb aktája a gyámügyön, és az idők során megfordult a keze között a kétütemű kettőötvenes sportmotortól a négyütemű supermotón át több ezres csupasz is. De a legstabilabb helye a kis sárgaságnak van a garázsában.

Az könnyen belátható, hogy kis termetű kezdőnek teljesen ideális ez a robogókerekeken gördülő, de teljes értékű motorként vezethető, alig több mint százkilós szerkezet. Én a száznyolcvanegynéhány centimmel persze úgy nézek ki rajta, mint aki most jött a Jackass forgatásáról. Ettől azonban még nem gyerekmotor, az ergonómiája felnőttekre van tervezve. Sőt, két személy is elfér rajta! Természetesen ilyenkor jól meg kell gondolni minden hirtelen manővert, mert vészesen könnyűvé válik az eleje. A csekély tengelytáv és az apró kerekek ellenére egy személlyel meglepően stabilan viselkedik, a csillapítás viszont igencsak sprőd. A nagyobb keresztbordákat gyakorlatilag átrepülöd vele, úgyhogy én biztosan beruháznék némi futóműtuningra. Pláne, ha minden fekvőrendőrt ugratónak veszel, és minden körforgalomba úgy zuhansz be vele, mint ha üldöznének. Márpedig ezt kívánja! Teljesen más dimenzióba helyezi ugyanis a motorozást, hogy akkor is nyélen kell menned vele, ha csak simán tartani szeretnéd a forgalom ritmusát. Az ABS-es első fék viszont egészen nagymotorosan lassít. Igen, csak az elején van blokkolásgátló, szóval újra csapathatod vele a rendőrkanyart, amit anno BMX-szel piszkosul begyakoroltál.

Az MSX-ben nincs különösebb technikai csemege vagy korszakalkotó dizájnelem. Viszont jár hozzá a kifogástalan minőség és az életöröm, nem is kevés! Az új ledes fényszóró eleve ad neki egy vicces angol buldogos kiállást, és még az unalmas ezüst alapszínt is feldobják a neonzöld betétek. Azonban ez az első Honda, aminél maga a gyár biztat az egyedivé tételre. Néhány csavar oldásával leszerelhetőek a fényezett idomok, amiket utána kedvedre festhetsz/fóliázhatsz.

A műszerfalhoz is hozzányúltak, már jelzi az aktuális fokozatot is. Műszakilag viszont továbbra is egyszerű a cucc, mint a lejtő. Az átdolgozott léghűtéses egyhengeres blokk az újabb emissziós szabvány teljesítése mellett hangyányit erősödött, és most már az olaj mellett olajszűrőt is lehet benne cserélni. Igazi kis óramű, élmény hallgatni, ahogy alapjáraton pöfög. De az állandó nyélgáztól sem lesz az az érzésed, hogy meg van erőszakolva. Úgy nyolcvanig egészen virgonc, de utána már csak nagyon lassan ballagnak a számok felfelé a műszerfalon. Mellesleg árulnak hozzá kétszáz köbcentis, 20 lóerőt eredményező big bore kitet is - csak szólok. Azért az elég sokat adna az élvezeti értékhez, ha gázra emelné az elejét.

A kuplung lágyan fog, a váltó precízen kattan, csak az ürest lehet elég nehezen megtalálni. A legfontosabb azonban, hogy az új modell végre kapott egy ötödik sebességfokozatot. Ettől még nem nagyon kell autópályára merészkedni vele, a végsebesség éppen csak meghaladja óra szerint a százat. De a régihez képest sokkal lazábban tartja a nyolcvan-kilencvenes utazótempót. És ha nem sietsz sehová, gazdaságos közlekedési eszközként is simán beválik. Fenntartása ugyanis egészen minimális összeget emészt fel, a fogyasztása alig megy két liter fölé. Így a hatliteres tankkal sokkal nagyobb távokat lehet megtenni megállás nélkül, mint a szervezeted kívánná. Ráadásul vállalkozások számára az áfája is visszaigényelhető, mint minden 125 köbcenti alatti motorkerékpárnak.

Szóval ez a kedves kis motorka egyszerűen jókedvet csempész a mindennapokba, és még spórolni is lehet vele. Azt aláírom, hogy A-ból B-be való eljutáshoz egy PCX sokkal praktikusabb, de azzal csak egy leszel a sok közlekedő közül - az MSX-hez meg automatikusan jár a jó fej státusz. Mondjuk érdemes is minél többet használni, mert szimpla bulimotornak majd' egynégyért meglehetősen drága. Habár egy 125-ös KTM Duke már nyaldossa a kétmilliót, és a Honda Monkey is drágább. Az MSX egyetlen igazi kiskerekű konkurense, a Benelli TNT 125 viszont majdnem a felébe kerül. Csak az nem Honda.