Az erő sötét oldalán

2007.06.21. 08:54

Adatlap Suzuki Gsx-R 1000 2006 (999)

  • Hengerűrtartalom: 999 cm3
A motor, ami az első pillanattól kezdve meg akart ölni. A motor, ami arra késztetett, hogy számot vessek eddigi életemmel. A motor, aminek végül eladtam a lelkem, mert gyarló vagyok, és élveztem, ahogy bűnbe visz. A világ egyik legjobb motorkerékpárja.

A K5-ös Gixer meghágta villámgyors rokonát, a bögyös Busát, és megszületett a K7-es GSX-R 1000. Hasonlóan könnyű és kezes, mint a papája, a testes mamától pedig hatalmas erőt, ronda pofát és két kipufogót örökölt.

Két éve fejet hajtanak a tapasztalt motorosok a hazai és külföldi versenypályákon egyaránt diadalmaskodó (World Superbike, AMA Superbike, World Superstock, Alpok-Adria stb.) Gixer torpedók előtt. Az új ezres Suzuki erősebb és nyomatékosabb, mint elődje vagy kortárs versenytársai, igaz, állítólag alul nem annyira nyomatékos... Nem? Hm. 116 Nm, aminek java már 4000-es fordulaton rendelkezésünkre áll.

A Busa és társai tényleg többet tudnak, ám azok laposak, hosszúak és nehezek. A GSX-R 1000 pedig könnyű és kezes sportmotor, bár elődjénél hat kilóval kövérebb lett. Az amerikai kollégák lemázsálták a japán csúcsmotorokat, és - hogy változnak az idők! - teletankolva most a K7-es Gixer a legnehezebb. Viszont a legerősebb és legnyomatékosabb is.

Több mint 160 lóerő a hátsó keréken a 210 kilós menetkész - tele is tankolt - tömeghez (katalógus szerint 185 LE főtengelyen és 172 kg száraz tömeg). Emlékeztetném a kedves olvasót, hogy 10 éve a GP500 versenyeken a kétütemű csúcs versenygépek 190 LE-sek voltak. Ennyivel jobban motorozik ma az utca embere, vagy anno volt nagyon béna az ötszörös világbajnok Mick Doohan? (Persze az teljesen más motor volt, de mégis...)

A tesztmotort átvéve gázadásra olyan érzésem volt, mintha kitekerné a blokk a hátsó tengelyt a villából. Na ne! - gondoltam, ennyire erős csak nem lehet. Benzinkútnál a fóbiámhoz hűen leellenőriztem a guminyomást, és nem volt 1 bar hátul. Lassú defekt. Találtam is egy szöget még a kútnál. Ha visszaviszem másnap akkor veszítek egy napot, és lemaradok a tervezett egri kiruccanásról is. Így eladtam magam az ördögnek és bevállaltam, hogy minden reggel pumpálok, és bízom a gumiban, aminek futófelületének közepén barázdát már alig-alig találtam, de egy kis szöget igen.

A mátrai kiruccanásom elején, a szállásomon kimentem a teraszra. A közelből kellemes zene szűrődött be egy lagziból. A nap éppen lemenőben volt, és meleg színnel festette meg a környező bokrokat. Ideális pillanat, hogy lepergessem életem filmjét és átgondoljam, mit hagyok majd hátra, ha az ördög másnap magával visz. Megállapítottam, hogy összességében szép életem volt, így engedek a csábításnak.

Egyes. Leránt a motorról. Kettes, szintén. Harmadik, még mindig. Negyedik, tépi a karomat, de már nem akar ledobni, megnyugodhatom. A nyugalom relatív fogalom ezen a motoron, mert hatodikban 250-nél a gázt rácsavarva eszement erővel tolni kezd, és ismét le akarja tépni a karomat. Szerencsére egy lezárt pályán alkalmam volt kipróbálni a kilométerórát, 8000-nél 190, 10 000-nél 240, 11 000-nél pedig 260 km/h-t mutatott hatodikban a műszer.

14 000-nél leszabályoz, de addig olyan gyorsan pörögnek a digitek a műszeren, mint a félkarú rablóban a gyümölcsök. Gázadásnál akkora gyorsulásban lesz részünk, hogy szinte megriadunk, milyen apró pontokká zsugorodnak a tükörben a két másodperce még minket akadályozó sztrádalovagok. Ja, és ötödik végén 299-et mutat az óra. He? Megzavarodtak volna a mérnökök az áttételek tervezésekor?

A maximális sebesség közelében már nem olyan stabil, mint az XX és nehézbombázó társai, de a GSX-R-nek kanyarokban is teljesíteni kell. A stabilitás egyébként is nehezen értelmezhető ilyen sebességnél, ahol a plexi mögé bújva küzdünk a túlélésért. A menetszél cibálja a fejünket, a futómű a karunkat, a horizont összefolyik, és azért imádkozunk, hogy a furgon nehogy elénk jöjjön, mert nem tudunk 200 km/h-t lassulni 1 másodperc alatt.

George Bush a seggünk alá is rakétát telepített. A gázkar enyhe mozdítására a motor 3000-nél hatalmasat ordít. Na nem a kipufogócsövekből jön az üvöltés - azoknak kellemes öblös hangja van, mint az XX-en - hanem szívó oldalról. Haaaaaaáááááaaaam! Haaaaáááááááááaaaam! Kettesben erőteljesebb gázadásnál a hátsó gumi megadja magát, és pörögni kezd. Meleg gumi, meleg aszfalton. Eszméletlen és félelmetes. Ha a harapást túléltük, és még mindig a nyeregben vagyunk (4000-nél leadja a blokk a nyomatékának 80%-át), akkor 8000 előtt egy újabb fenékberúgással jelentkezik a sötét oldal királya. Ennél a fordulatszámnál a blokk már elérte nyomatékának maximumát, innen már csak a lóerőket hajszoljuk, miközben a feléledt kipufogócsövek üvöltésbe kezdenek. 12 000 fölé már nem érdemes pörgetni, mert ott már nem ad le több erőt, csak hangosabb.

A gáz nagyon kezes, nincsenek terhelésváltási reakciók. A 2005-ös Blade-em forgalmi szerint csak 13 LE-vel kevesebb, de a full titán kipufogórendszer ellenére is csak erős motornak nevezhető az agyrém Gixer mellett. A Hondában a tetemes erő szépen épül fel, és már-már elhiteti, hogy tudok motorozni, ezzel szemben a GSX-R a pofámba vágja, hogy nem.

A mai ezres japán sportmotorok között árnyalatnyi a különbség, mindegyik emberpróbáló veszélyes fegyver, de a Suzuki fölénye (fékpadon már az őrült ZX-10-es űrhajót is maga mögé utasítja) konkrétan érezhető. Egyenesben sem egyszerű feladat a gázadás - a már említett kerékpörgés miatt -, de bedöntött motornál már-már kihívás. Olyan erővel tol a bestia, hogy állandóan attól rettegünk, hogy kifarol alólunk. A gyárilag szerelt Bridgestone Battlax BT015 gumi új fejlesztés, de teljesítménye elmarad a motorétól. Annak ellenére, hogy utcai gumi, nagyon lassan melegszik be, és utána se adja a kellő tapadásérzetet a kanyarokban. Rossznak azért nem nevezném, csak a motor jobbat érdemel.

Ráadásul a tesztmotoron az abroncs kockára volt koptatva a két hatalmas majré csík között. Először furcsálltam, de később megértettem, hogy miért nem merték dönteni az előző kilométereken a kollégák (8200 km-t ment már a motor). Kanyarból kifele jövet aprólékos idegmunka egy ezres motoron gázt adni, a Suzukin meg majdhogynem öngyilkosság. A kereskedésben megtudtam, hogy ez már a második gumi, amit elfogyasztott. Valószínűleg a hatalmas motorerő a kapható gumik 90%-át térdre kényszerítené.