Feltámadhat a Vincent – örülünk?

2022.09.08. 11:51

Indiai kézben támadhat fel a legendás brit motorkerékpár-márka, a Vincent. Ebből elsőre azt gondolhatnánk, hogy a Mahindrához tartozó Classic Legends hozza vissza a nevet a köztudatba, miután ők eléggé ráálltak az ilyesmire. Ott van például nekik a Jawa (de amúgy önálló tevékenységet folytat velük párhuzamosan a cseh Jawa is), nemrég pedig a BSA-hoz nyúltak. Ám ezúttal nem ők, hanem a Bajaj vetett szemet a Vincentre.

DSC 0466

A jogokat eddig Dave Holder és családja birtokolta, de úgy hírlik, a Bajaj már meg is vette azokat tőle. Hivatalos megerősítés még nem történt, de a Rushlane kezébe kerültek az erről szóló dokumentumok, úgyhogy eléggé biztosra vehető az üzlet létrejötte.

Arról egyelőre semmit sem tudni, pontosan milyen terveik vannak az indiaiaknak a Vincenttel. Kérdéses, hogy milyen utat választanak: a hazai gyártás mellett döntenek, vagy az Egyesült Királyságban készülnek majd a gépek? És persze az is rejtély, hogy milyen motorkerékpárokat képzelnek el Vincent néven – mi tippelnénk egy erőset a retró vonalra.

A Vincent márka amúgy elég rövid életű volt, 1928-as alapítása után 1955-től már nem gyártott motorkerékpárokat, noha hivatalosan csak 1959-ben érte el a csőd. A fennmaradt gépeik igen különlegesek, ritkák és értékesek. Tavaly 17 millió forintnyi összegért hirdettek egyet, de akár egy idomszett is lehet milliós tétel.