Hintaló szelídítés

2007.05.14. 08:06

Egyenes szakaszokon is élvezetes a repesztés, habár 130 felett már elkel a jó minőségű sisak, mert szélvédelme szinte nincs a kis jószágnak. A plexije olyan pici, hogy ha el akarunk bújni mögé, akkor a sisakunk fele még kimarad a takarásból. Ugye milyen hasznos a sebesség korlátozás? 130-nál gyorsabban nem is mehetünk, maradhat a régi tökfedő, a kis Honda igazi terepe pedig úgyis a szerpentin. A KRESZ betűit betartva egyébként elég csak az első sebességfokozatot használnunk, hiszen kettesben majd 170-nel megy a masina leszabályozás előtt.

Miután a brutális fékekkel megválasztottuk a kanyarbemeneti sebességet, a minimális súly és kezes futómű miatt szinte gondolatra dől a kanyarba, kigyorsításkor pedig alacsonyabb fordulaton jön a gumiköteles érzés, magas fordulaton pedig a széles vigyor a sisak alatt. A blokk pörgetéssel egyébként csak óvatosan bánjunk, mert a teljesítménygörbe egész meredek lesz 9000 környékén, és az ötjegyű tartományban a félelmetes dinamika már borzolja az érzékszerveinket. A mai hatszázas sportmotorokkal ellentétben az RR-rel 3000-es fordulaton is elbóklászhatunk (hatodikban ekkor 66-tal megyünk). Ezt volt szerencsém hosszasan kipróbálni, amikor a benzinlámpa kigyulladása után nem voltam hajlandó elhagyni a szerpentint, s inkább visszafogtam a tempót az örömködés végeztével, nehogy hosszas motortolásban legyen részem.

2005-ös CBR600RR-rel versenyző Perger Csaba véleménye, miután leszállt a motorról:

"Az anyja!"
Egy perccel később:
"Nagyon tetszik a keskeny tank és a motor kis mérete, mintha egy 125-ösön ülnék. Motorerő az R6-oshoz hasonlóan van bőven, csak ez sokkal jobban él alsó fordulatszám-tartományban. A fékek nagyon jók, a váltó kiváló. Az irányíthatóság remek, könnyen rádől a kanyarra. A hátsó fertály nem igazán szép, de ettől eltekintve formás a motor, habár nekem a fehér-fekete fényezésű a kedvencem. Az R6-os szebb, viszont inkább versenypályára való, a 600RR utcán jobban motorozható, de a többség számára ez is kimotorozhatatlan. A 600RR teljesítménye megkérdőjelezi az ezres sportmotorok létjogosultságát a versenypályákon kívül."

Mester Attila, 5 éve kezdett motorozni a jelenleg is használt CBR600F-jével:

"Jó motor, könnyen meg tudnám szokni annak ellenére, hogy teljesen más, mint az enyém. Tetszik, hogy benne ülök a motorban, közelebb a kormányhoz. A sajátomat valószínűleg nem cserélném be rá, mert a jelenlegi motorom még nagy tartalékokkal rendelkezik számomra, az új túl erős nekem."

A 2007-es modellen bekövetkező változásokat bemutatásakor részletesen megírtuk , így azzal nem is untatnám újra az olvasót, csupán egy-egy olyan módosítást emelnék ki, melynek haszna, vagy éppen haszontalansága menet közeben jön ki. A 2007-es tömegcsökkentés áldozata lett a hátsó fertály. A hátsó lámpa eléggé elítélhető módon a már gyárilag sötétített burájú indexek közé kerül. Gondolhatnánk, hogy így legalább könnyű eltávolítani a hátsó szentjánosbogár szekciót pályanapokon, de valójában igen faramuci módon szerelhető. Az ülés alatt felhúzott kipufogó közelebb került az utas fenekéhez, de nem melegíti azt, az idom végét azonban igen és rakodóhelyről ne is álmodjunk.Az első rugó előfeszítés állítócsavarja (nagy kék) kicsit olcsó hatást kelt az egyébként nagyon igényes anyagokból építkező motoron, igaz ez egy szép eloxált kézi tekerővel könnyen csinosítható.

A kitámasztó eszméletlenül rövid (bő három centivel rövidebb az 1000RR már eleve rövid oldalszenderénél). A kormányt csak balra fordítva lehet lezárni (az elődöt csak jobbra lehetett), ami kényelmetlen bizonyos helyzetekben, viszont az is igaz, ha jobbra fordítva is engedték volna a mérnökök a lezárást, akkor szinte az első fuvallat rommá törhette volna parkoló motorunkat, így balra fordítottal csak a második fuvallat teszi ezt meg. A mai sportmotoroknál ez a tendencia - tisztelet a kivételnek. A tervezők a fejükbe vették, hogy a sztenderen is spórolni kell a súllyal, ha így haladunk lassan a falhoz kell támasztanunk a motorokat a bolt előtt.

Ezen apróságok ellenére nagyon jó motort sikerült összedobnia Norikazu Maede projektvezetőnek. A CBR600RR futóműve nem olyan penge éles, mint az R6-osé, ami kifejezetten versenypályára termett, de a hihetetlen kis tömege, nyomatékos blokkja és kiváló fékei örömmotorrá varázsolják. A csúszó kuplung hiánya nem volt zavaró, a kiváló karakterisztikájú blokk pedig kárpótolja az elektronikus gázkar hiányát, és valószínűleg ez az eddig gyártott legjobb hatszázas blokk. A kiváló futóművet megajándékozhatjuk egy komolyabb gumi garnitúrával (akár a Dunlop is rendelkezik két puhább keverékkel utcára), de a gyáriakkal se lesz gond.

Sírva készítettem fel a kis piros méregzsákot, hogy visszavigyem az importőrhöz. Visszahintásítottam a futóművet, had dolgozzon a többi tesztelő is, mert a legszebb öröm a káröröm, majd könnyes szemmel elbúcsúztam az R6 melletti új ágyasomtól. Éljen a bigámia!

Műszaki adatok

Honda CBR600RR - 2007

  • 1082
    Kéne:
  • 114
    Nem kéne:
Motor: vízhűtésű, négyütemű, 16 szelepes DOHC soros négyhengeres
Lökettérfogat: 599 cm 3
Furat x löket: 67 x 42,5 mm
Kompresszió viszony: 12,2:1
Max. teljesítmény: 120 LE 13500 1/min-nél
Max. nyomaték: 66 Nm 11250 1/min-nél
Keverékképzés: PGM-DSFI befecskendezés
Kuplung: többtárcsás, olajfürdős
Váltó: hatfokozatú
Véghajtás: lánc
Váz: alumíniumöntvény hídváz
Első futómű: 41 mm-es teljesen állítható fordított teleszkópvilla, 120 mm rugóút
Hátsó futómű: Pro-Link felfüggesztés, állítható csillapítás, 130 mm rugóút
Kerekek: 17 x 3,5 elöl, 17 x 5,5 hátul
Gumik: 120/70-ZR17 M/C elöl, 180/55-ZR17 M/C hátul
Első fék: 310 mm-es dupla tárcsafék, radiálisan szerelt négydugattyús féknyereg
Hátsó fék: 220 mm-es tárcsafék, egydugattyús féknyereg
Méretek (H x Sz x M): 2010 x 685 x 1105 mm
Tengelytáv: 1375 mm
Szabad magasság: 135 mm
Ülésmagasság: 820 mm
Üzemanyagtank térfogata: 18 liter
Száraz tömeg: 155 kg
Ára (regadóval): 2698000 Ft

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.